Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

11 Ağustos 2012 Cumartesi

Ütopya – Thomas More


Eserleri, görüşleri ve yaşam tarzıyla Kral’a ters düşen Sir Thomas More, 6 Temmuz 1535′te vâtana ihanet suçlamasıyla idam edildi, kafası kesildi ve ibreti âlem olsun diye Londra Köprüsü’nde halka teşhir edildi. Aradan neredeyse 500 yıl geçti; insanlığa, bütün dillerde taht kuran “Yok-ülke” anlamındaki “ütopya” kavramını armağan eden Sir Thomas More ve eseri Ütopya, hafızalarda silinmeyen bir yer edindi. Thomas More, 1516 yılında, dostu Erasmus’a, Ütopya’yı yazarken yüreğinin kabardığını söylüyordu. Ütopya, yalnız onun değil, okuyan herkesin yüreğini kabartıyor.
“Ütopya’da; her şeyin herkese ait olduğu bu yerde, insanlar, bütün ihtiyaçlarının karşılanacağından eminler. Orada zengin de yoktur fakir de.Kimsenin hiçbir şeyi yoktur, ancak herkes zengindir.
Bundan daha büyük bir zenginlik olabilir mi? Günlük ekmeğin peşinde koşmadan, oğlunun sefalet içinde yaşayacağını düşünmeden, kızının çeyizi için endişe duymadan, herkesin; kadınların, çocukların, torunların, torunlarının torunlarının ve daha sonraki kuşakların mutlu bir yaşam süreceğinden emin olarak…”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder